Το Περιστέρι Της Ανατροπής

Στόχος της ιστοσελίδας είναι να παρουσιάσει τα τοπικά (και όχι μόνο...) προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, την νεολαία στις Δυτικές συνοικίες και τις αντιστάσεις τους...Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Εκατοντάδες Νέοι Στο Μαθητικό Φεστιβάλ Της ΚΝΕ Στο Περιστέρι

Γέμισε με μαθητές και νέους η πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι, όπου πραγματοποιήθηκε απόψε το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ, με κεντρικό ομιλητή το γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο.

Από νωρίς το πρωί, δεκάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ «όργωσαν» τις πλατείες, τους πεζόδρομους και τα φροντιστήρια του Περιστερίου καλώντας τους μαθητές της εργατούπολης στο Φεστιβάλ, κορυφώνοντας την κοπιαστική δουλειά προετοιμασίας όλου του προηγούμενου διαστήματος. Ταυτόχρονα φρόντιζαν ώστε στην πλατεία Δημαρχείου να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους για να υποδεχτούν τους επισκέπτες του Φεστιβάλ.

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ άνοιξαν μαθητές από σχολεία του Περιστερίου και μέλη της ΚΝΕ που παρουσίασαν θεατρική παράσταση βασισμένη στο έργο του Μπ. Μπρεχτ «Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι». Τη σκυτάλη πήρε μουσικό συγκρότημα στο οποίο συμμετέχουν μαθητές από το 5ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου και το οποίο πραγματοποίησε μια μικρή συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες (δείτε αποσπάσματα από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα εδώ).

Ακολούθησε η ομιλία του γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και αμέσως μετά στη σκηνή του Φεστιβάλ ανέβηκαν ο Φώτης Ανδρικόπουλος και ο Δημήτρης Καρράς για την κεντρική συναυλία της βραδιάς.

Ο Νίκος Αμπατιέλος στην ομιλία του είπε, ανάμεσα σε άλλα: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην καρδιά των δυτικών συνοικιών της Αθήνας, στο Περιστέρι, στη συνάντηση των μαθητών που αγωνιούν, προβληματίζονται και με το κεφάλι ψηλά δεν δέχονται το μέλλον που ετοιμάζουν για μας χωρίς εμάς! Βρισκόμαστε εδώ, στο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που είναι ένα από τα 97 που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες απ' άκρη σ' άκρη σ' όλη την Ελλάδα, σε κάθε πόλη και γειτονιά. Ένα θεσμό που αγκαλιάζεται και στηρίζεται κάθε χρόνο από χιλιάδες μαθητές, που εξελίσσεται και με πολυμορφία εκφράζει τις επαναστατικές θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μαζί με τις ανησυχίες των μαθητών.

Στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ ενώνεται η φωνή των μαθητών, οι διεκδικήσεις τους, οι στίχοι, τα τραγούδια, οι δημιουργίες και οι δραστηριότητες τους με τις πιο πρωτοπόρες, καινοτόμες ιδέες που γέννησε ποτέ η ανθρωπότητα. Δεν υπάρχει εμπορικός χορηγός. Ο μεγάλος "χορηγός" των Μαθητικών Φεστιβάλ είναι η συλλογικότητα, το μεράκι, η φαντασία, η δίψα για έκφραση και για δημιουργία των μαθητών.

(...) Από την αρχή της σχολικής χρονιάς χιλιάδες μαθητές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες μαθητές από τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ του Περιστερίου πήραν μέρος στις μεγαλύτερες μαθητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων! Έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στον αγώνα για ένα σχολείο που μορφώνει και δεν εξοντώνει τους μαθητές και τους γονείς τους. Οι μαθητές έδωσαν και θα δώσουν το δικό τους τόνο στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις. Έφτιαξαν τα συντονιστικά τους, όπως φτιάξατε κι εσείς εδώ το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Περιστερίου, οργάνωσαν τη συζήτηση στα μαθητικά τους συμβούλια -τα 5μελή και 15μελή-, πήραν πολύμορφες πρωτοβουλίες, ανέπτυξαν δράσεις αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες. Περισσότεροι μαθητές αποδείχτηκε ότι δεν κάθονται στ' αυγά τους, δε συμβιβάζονται με την αδικία και την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τους πολέμους και την προσφυγιά, τις εικόνες φρίκης με τα εκατοντάδες μικρά προσφυγόπουλα να θαλασσοπνίγονται και να ξεβράζονται στις ακτές των νησιών του Αιγαίου. Αλλά διαλέγουν το δρόμο του αγώνα, της συλλογικής διεκδίκησης, το δρόμο της ριζικής ανατροπής»!

Τόνισε ακόμη ότι: «Είναι μονόδρομος να διεκδικήσουμε ανθρώπινη, αξιοπρεπή ζωή για όλους με βάση τον πλούτο που υπάρχει γύρω μας και τις δυνατότητες της εποχής μας», και κάλεσε τους μαθητές και τους νέους του Περιστερίου «ενωμένοι, με αποφασιστικότητα, ετοιμότητα, σχέδιο να τους αντιμετωπίσουμε! Στη 48ωρη απεργία που έχει αποφασιστεί από εκατοντάδες σωματεία, Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους και δεκάδες Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων πρέπει να βουλιάξει η Ελλάδα! Να νιώσουν καυτή ανάσα του λαϊκού κινήματος»!

Στο χώρο του φεστιβάλ λειτουργούσε επίσης χώρος συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Στο τραπεζάκι της Λαϊκής Επιτροπής καθηγητές ενημέρωναν μαθητές και γονείς για τα μαθήματα αλληλεγγύης και συγκέντρωναν αιτήσεις για νέες εγγραφές. Στο χώρο της έκθεσης που είχε θέμα της το Προσφυγικό, μέλη της ΚΝΕ ξεναγούσαν τους επισκέπτες και συζητούσαν μαζί τους για τη θέση και τις προτάσεις του ΚΚΕ. Σε άλλα σημεία του Φεστιβάλ υπήρχε χώρος για γκράφιτι, αλλά και έκθεση με κολάζ φτιαγμένη από μαθητές με θέμα το σχολείο στο σοσιαλισμό.

Τέλος, ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η μπροσούρα (δείτε περισσότερα εδώ) που ετοίμασε ειδικά για το Φεστιβάλ η μαθητική ΟΒ Χωράφας της ΚΝΕ η οποία είναι αφιερωμένη στους αγώνες που έχουν δώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια οι μαθητές αυτού του μεγάλου σχολικού συγκροτήματος για τα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη ζωή.
Πηγή : 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου