Το Περιστέρι Της Ανατροπής

Στόχος της ιστοσελίδας είναι να παρουσιάσει τα τοπικά (και όχι μόνο...) προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, την νεολαία στις Δυτικές συνοικίες και τις αντιστάσεις τους...Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Δελτίο Τύπου Και Ψήφισμα Για Τη Δημιουργία Μall Στην Ακαδημία Πλάτωνα

Την Δευτέρα 25 Ιουλίου, η ανεξάρτητη σύμβουλος Έφη Γαρίδη και μέλη της νέας δημοτικής παράταξης «Πόλης Ξεκίνημα» κατέθεσαν πρόταση ψηφίσματος στην 10η συνεδρίαση του Συμβουλίου της 4ης Διαμερισματικής Κοινότητας για το ζήτημα της δημιουργίας mall στο πρώην «Μουζάκη», το οποίο θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση.

Το ψή­φι­σμα κα­ταγ­γέλ­λει τις απα­ρά­δε­κτες ενέρ­γειες της κυ­βέρ­νη­σης για την επί­σπευ­ση των δια­δι­κα­σιών αδειο­δό­τη­σης του ογκω­δέ­στα­του mall δίπλα στο τε­ρά­στιας αρ­χαιο­λο­γι­κής ση­μα­σί­ας πάρκο της Ακα­δη­μί­ας Πλά­τω­να από την γνω­στή εται­ρεία Artume, θυ­γα­τρι­κή ενός από τα με­γα­λύ­τε­ρα κερ­δο­σκο­πι­κά fund στον κόσμο, της αμε­ρι­κα­νι­κής BlackRock – μιας εται­ρεί­ας που από τη μια, έχει πρω­τα­γω­νι­στή­σει στην κα­τα­στρο­φο­λο­γία ενα­ντί­ον της Ελ­λά­δας και από την άλλη, πα­ρα­βιά­ζει συ­στη­μα­τι­κά και πα­ρα­σκη­νια­κά την νο­μι­μό­τη­τα για μια τε­ρά­στια επέν­δυ­ση στο κέ­ντρο της Αθή­νας!
Παρά τις επα­νει­λημ­μέ­νες απορ­ρί­ψεις του σχε­δί­ου από το Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τεί­ας και την ει­σή­γη­ση της Εφο­ρί­ας Προϊ­στο­ρι­κών & Κλα­σι­κών Αρ­χαιο­τή­των Αθη­νών για μεί­ω­ση του ύψους στα συ­γκε­κρι­μέ­να οι­κο­δο­μι­κά τε­τρά­γω­να, το Κε­ντρι­κό Αρ­χαιο­λο­γι­κό Συμ­βού­λιο απο­φά­σι­σε κατά πλειο­ψη­φία να αυ­ξή­σει το ύψος και από την πλευ­ρά του, ο υπουρ­γός Πο­λι­τι­σμού Αρι­στεί­δης Μπαλ­τάς υπέ­γρα­ψε την γνω­μο­δό­τη­ση του ΚΑΣ.


Πρό­κει­ται για την ίδια ιστο­ρία που οι κά­τοι­κοι της ευ­ρύ­τε­ρης πε­ριο­χής απορ­ρί­πτουν τα τε­λευ­ταία χρό­νια - «ξα­να­ζε­στα­μέ­νη» αυτή την φορά από την ση­με­ρι­νή κυ­βέρ­νη­ση. Οι κά­τοι­κοι θέ­λουν να δια­τη­ρη­θεί και να ανα­βαθ­μι­στεί ο πο­λι­τι­σμι­κός χα­ρα­κτή­ρας του πάρ­κου, ενώ οι μι­κρές επι­χει­ρή­σεις της πε­ριο­χής και της Δυ­τι­κής Αθή­νας απει­λού­νται με εξα­φά­νι­ση από το φα­ρα­ω­νι­κό mall.
Οι κά­τοι­κοι δεν έχου­με τί­πο­τα να πε­ρι­μέ­νου­με από τις πα­ντε­λώς ανυ­πό­στα­τες δια­κη­ρύ­ξεις για «επεν­δύ­σεις», «θέ­σεις ερ­γα­σί­ας». Οι μόνες «θέ­σεις ερ­γα­σί­ας» που θε­ω­ρού­με σί­γου­ρες είναι αυτές που θα χα­θούν από τις μι­κρές επι­χει­ρή­σεις της ευ­ρύ­τε­ρης γει­το­νιάς και της Δυ­τι­κής Αθή­νας. Η μόνη ανά­πτυ­ξη που θε­ω­ρού­με σί­γου­ρη είναι αυτή που θα κα­τα­στρέ­ψει ένα με­γά­λο αθη­ναϊ­κό πάρκο με­γά­λης αρ­χαιο­λο­γι­κής και πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κής αξίας.
Κα­λού­με τους συ­μπο­λί­τες μας σε εγρή­γορ­ση και δε­σμευό­μα­στε πως ως δη­μο­τι­κή πα­ρά­τα­ξη θα δώ­σου­με όλες μας τις δυ­νά­μεις για να «μεί­νει στα χαρ­τιά» το σχέ­διο της κυ­βέρ­νη­σης - όπως και κάθε αντί­στοι­χο οποιασ­δή­πο­τε κυ­βέρ­νη­σης. Την λύση, για άλλη μια φορά, θα την δώ­σουν οι άν­θρω­ποι και το κί­νη­μα.

Ακο­λου­θεί το προ­τει­νό­με­νο ψή­φι­σμα.

ΨΗ­ΦΙ­ΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜ­ΒΟΥ­ΛΙΟ ΤΗΣ 4ης ΔΗ­ΜΟ­ΤΙ­ΚΗΣ ΚΟΙ­ΝΟ­ΤΗ­ΤΑΣ

Το Κε­ντρι­κό Αρ­χαιο­λο­γι­κό Συμ­βού­λιο στη συ­νε­δρί­α­σή του της 5 Ιου­λί­ου 2016, απο­φά­σι­σε κατά πλειο­ψη­φία να απο­δε­χθεί την αύ­ξη­ση του ύψους σε 4 Ο.Τ. στη γει­το­νιά Ακα­δη­μία Πλά­τω­νος, ανά­με­σά τους το Ο.Τ. του πρώην Μου­ζά­κη, νυν ιδιο­κτη­σία ARTUME – BLACKROC, παρά την ει­σή­γη­ση της Εφο­ρεί­ας Προϊ­στο­ρι­κών & Κλα­σι­κών Αρ­χαιο­τή­των Αθη­νών για μεί­ω­ση του ύψους. Συ­γκε­κρι­μέ­να, ενώ ως τώρα ίσχυε ότι το ύψος των κτι­ρί­ων δεν θα έπρε­πε να ξε­περ­νά τα 15 μ., με τη νέα γνω­μο­δό­τη­ση το ύψος τρο­πο­ποιεί­ται ως εξής: Προς τη μεριά του αρ­χαιο­λο­γι­κού χώρου δεν θα πρέ­πει να ξε­περ­νά τα 18 μ., ενώ προς την πλευ­ρά της λε­ω­φό­ρου Κη­φι­σού τα 21 μ. Ο υπουρ­γός Πο­λι­τι­σμού Αρι­στεί­δης Μπαλ­τάς υπέ­γρα­ψε την γνω­μο­δό­τη­ση του ΚΑΣ χωρίς να κάνει καμία διορ­θω­τι­κή πα­ρέμ­βα­ση, παρά την τρίτη συ­νε­χή απόρ­ρι­ψη του σχε­δί­ου από το Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τεί­ας τον Φε­βρουά­ριο.
Φαί­νε­ται λοι­πόν ότι θα δοθεί σύ­ντο­μα το πρά­σι­νο φως για την κα­τα­σκευή Mall δίπλα στο πάρκο της Ακα­δη­μί­ας Πλά­τω­να και στο αρ­χαιο­λο­γι­κό χώρο. Οι κά­τοι­κοι της πε­ριο­χής είναι αντί­θε­τοι σε αυτή την ενέρ­γεια, που θα υπο­βαθ­μί­σει και θα τσι­με­ντο­ποι­ή­σει την πε­ριο­χή μας και γι’ αυτό το λόγο έχουν δώσει αγώ­νες εδώ και χρό­νια ενά­ντια στην κα­τα­σκευή του Mall. Πα­ράλ­λη­λα, στο πλευ­ρό των κα­τοί­κων βρί­σκο­νται και οι κα­τα­στη­μα­τάρ­χες, καθώς ένα τέ­τοιας κλί­μα­κας εμπο­ρι­κό κέ­ντρο θα «στε­γνώ­σει» στην κυ­ριο­λε­ξία όχι μόνο τις το­πι­κές αγο­ρές των γει­το­νιών της Αθή­νας (Κο­λω­νός, Ακα­δη­μία Πλά­τω­νος, Κε­ρα­μει­κός, Βο­τα­νι­κός), αλλά και το με­γα­λύ­τε­ρο μέρος των το­πι­κών αγο­ρών της Δυ­τι­κής Αθή­νας (Πε­ρι­στέ­ρι, Αι­γά­λεω, Χαϊ­δά­ρι).
Η 4η δη­μο­τι­κή κοι­νό­τη­τα οφεί­λει να υπε­ρα­σπι­στεί το δι­καί­ω­μα των κα­τοί­κων στην αξιο­ποί­η­ση της γει­το­νιάς μας και να είναι αντί­θε­τη με ένα σχέ­διο που θα απο­τε­λέ­σει βα­σι­κό πα­ρά­γο­ντα υπο­βάθ­μι­σης. Μαζί με τους κα­τοί­κους πρέ­πει να διεκ­δι­κή­σου­με:
  • Την ανά­πλα­ση της ευ­ρύ­τε­ρης πε­ριο­χής με τρόπο που να αρ­μό­ζει στην αξία του, να τον ανα­δει­κνύ­ει, να γίνει ο μο­χλός για τη διά­σω­ση των τε­λευ­ταί­ων αδό­μη­των χώρων δίπλα στο κέ­ντρο της Αθή­νας.
  • Την πραγ­μα­τι­κή ανα­βάθ­μι­ση των πε­ριο­χών κα­τοι­κί­ας με την εξα­σφά­λι­ση όλων των απα­ραί­τη­των υπο­δο­μών
  • Την αξιο­ποί­η­ση, με επί­κε­ντρο τον πο­λι­τι­σμό και τη γνώση, του Βιο­μη­χα­νι­κού Πάρ­κου (ΒΙΟΠΑ), που πε­ρι­βάλ­λει την πε­ριο­χή κατά τα δύο όριά της, ενά­ντια στις κερ­δο­σκο­πι­κές επεν­δύ­σεις-φού­σκες  που δεν κα­λύ­πτουν ούτε στο ελά­χι­στο τις ανά­γκες για στα­θε­ρή ερ­γα­σία.
  • Τη στή­ρι­ξη των μι­κρο­με­σαί­ων επι­χει­ρή­σε­ων και την υπε­ρά­σπι­ση των θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας σε αυτές.
Πηγή : rproject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου