Το Περιστέρι Της Ανατροπής

Στόχος της ιστοσελίδας είναι να παρουσιάσει τα τοπικά (και όχι μόνο...) προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, την νεολαία στις Δυτικές συνοικίες και τις αντιστάσεις τους...Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Απεργία Πείνας Και Δίψας Από 16 Γυναίκες

Δημήτρης Αγγελίδης

Απεργία πείνας έχουν ξεκινήσει, από το Σάββατο, δεκαέξι κρατούμενες στο κέντρο κράτησης της Πέτρου Ράλλη, διαμαρτυρόμενες για την κράτησή τους, για τις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο και για την πολιτική γεωγραφικού περιορισμού που κρατά τους πρόσφυγες σχεδόν φυλακισμένους στα νησιά, δυνάμει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας.

Πρόκειται για 14 γυναίκες από τη Συρία και δύο από την Παλαιστίνη, οι οποίες κρατούνται επειδή είχαν φύγει από τα νησιά και τις απελπιστικές συνθήκες των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης χωρίς να έχουν απόφαση άρσης του γεωγραφικού περιορισμού. Τις τελευταίες ημέρες, επτά κρατούμενες μεταφέρθηκαν στην Κω και τη Χίο. Οι υπόλοιπες εννιά συνεχίζουν την απεργία πείνας, που χθες τη μετέτρεψαν και σε απεργία δίψας.

Σύμφωνα με όσα είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ΑΡΣΙΣ η δικηγόρος Νικολάια Τριανταφύλλου, ο αριθμός των κρατουμένων στην Πέτρου Ράλλη έχει υπερδιπλασιαστεί μετά τον Αύγουστο, φτάνοντας τις 30 με 50 κρατούμενες, έναντι 10 με 20 στο παρελθόν. Από τις 47 που υπήρχαν στην Πέτρου Ράλλη στα μέσα της εβδομάδας, η μία ήταν ανήλικη.

Ο χρόνος κράτησης φτάνει συχνά τους τρεις μήνες, αλλά και τους ξεπερνά, με ορισμένες να έχουν συμπληρώσει έξι μήνες στο κέντρο κράτησης. Ανάμεσα στις κρατούμενες έχουν βρεθεί και γυναίκες ιδιαίτερα ευάλωτες, τοξικοεξαρτημένες, οροθετικές, θύματα βιασμού και βίας, με σοβαρά ψυχικά προβλήματα, που θα έπρεπε να φιλοξενούνται σε δομές που τους εξασφαλίζουν την αναγκαία προστασία και όχι στις συνθήκες ενός κέντρου κράτησης που επιδεινώνει την κατάστασή τους.

Δεν υπάρχει φυσικός φωτισμός ούτε επαρκής υποστήριξη από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ αναγκάζονται να καθαρίζουν οι ίδιες τον χώρο, με προϊόντα καθαρισμού που τους παρέχει η αστυνομία. Η νομική βοήθεια και η ενημέρωσή τους είναι εξαιρετικά πλημμελείς και δεν υπάρχει διερμηνεία, εκτός από έναν αραβόφωνο διερμηνέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου