Το Περιστέρι Της Ανατροπής

Στόχος της ιστοσελίδας είναι να παρουσιάσει τα τοπικά (και όχι μόνο...) προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, την νεολαία στις Δυτικές συνοικίες και τις αντιστάσεις τους...Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Βάλτε Να Πιούμε ...Ζωή! / Για Τον Θάνο

Κυριάκος Μπάνος 
“Ζήστε την κάθε σας μέρα με αλήθεια, έρωτα, αγώνα και δημιουργία. Ζήστε την κάθε ημέρα σας σαν να ήταν η τελευταία σας. Γιατί συχνά στην καθημερινότητα μας μεγεθύνουμε μικρά προβλήματα παραμερίζοντας και ξεχνώντας τι σπουδαίο και μεγάλο δώρο είναι η ζωή που μας δόθηκε”, είχε γράψει τον Μάη του 2015 στο λογαριασμό του στο facebook ανακοινώνοντας πως πάσχει από μεταστατικό καρκίνο των οστών, ο φρόντμαν μιας από τις σημαντικότερες ελληνικές ροκ μπάντες, ο Θάνος Ανεστόπουλος από τα Διάφανα Κρίνα που πέθανε το προηγούμενο Σάββατο 3 Σεπτέμβρη σε ηλικία μόλις 49 ετών.

Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και μεγάλωσε στο Περιστέρι. Το 1991 μαζί με τον Τάσο Μαχά δημιουργούν τα Διάφανα Κρίνα. Το 1994 μαζί με τους Νίκο Μπαρδή, Κυριάκο Τσουκαλά, Παντελή Ροδοστόγλου κυκλοφορούν το πρώτο τους σινγκλ “Λιώνοντας Μόνος / Κάτω Απ' το Ηφαίστειο”, ενώ το 1996 μαζί και με τον Παναγιώτη Μπερλή ηχογραφούν την πρώτο άλμπουμ τους που έμελλε να μείνει στην ιστορία σαν μια από τις πιο σημαντικές δουλειές της δεκαετίας του 90', το “Έγινε Η Απώλεια Συνήθεια Μας” που επηρέασε βαθιά την ελληνική ροκ σκηνή.

Μέχρι το 2009 που θα διαλυθούν τα Κρίνα θα κυκλοφορήσουν άλλα 5 ολοκληρωμένα άλμπουμ, πολλά σινγκλ. Το 2001 ο Ανεστόπουλος μελοποιεί μια σειρά από ποιητές μεταξύ αυτών και Πολέμη, Μυρτιώτισσα, Λαπαθιώτη, Πορφύρα και Καβάφη μια δουλειά που θα την κυκλοφορήσει ολοκληρωμένη το 2009 κάτω από τον τίτλο ''Οι Ποιητές Γυμνοί Τραγουδούν'' ενώ το 2012 κυκλοφορεί τον πρώτο προσωπικό του δίσκο. Γράφει μουσική για το θέατρο και ταινίες, εκδίδει ποιητικές συλλογές, συμμετέχει σε συναυλίες δίπλα στους φυλακισμένους, μέσα στο κίνημα πάντα στο πλευρό των πιο ανήσυχων κομματιών της νεολαίας. Ιστορική είναι οι συναυλία που έδωσαν τα Κρίνα μαζί με δεκάδες άλλους καλλιτέχνες δέκα μέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβρη του 2008 στα Προπύλαια, αλλά και η συμμετοχή τους στις συναυλίες ενάντια στον πόλεμο στη Σερβία το 1999.

Μέχρι το τέλος δεν το έβαλε κάτω ακόμα και όταν ο καρκίνος είχε πλέον φτάσει σε άσχημη κατάσταση. Στις 22 Απρίλη του 2016 συμμετείχε στέλνοντας το συγκινητικό του μήνυμα στο μεγάλο live στο Γκάζι στο πλευρό των προσφύγων. Δεν ξέχναγε να υψώσει τη φωνή αντίστασης καλώντας «να περάσουν στα χέρια των εργαζομένων οι χρεοκοπημένες επιχειρήσεις αντί να τους χρωστάνε τα δεδουλευμένα». Ενώ για την ασθένειά του δήλωνε: «Σε μία ρατσιστική κοινωνία η οποία ρίχνει στον Καιάδα της εύκολα το ανθρώπινο κομμάτι της που νοσεί αντιμετωπίζοντας το με λύπηση και με φόβο, χρειάζεται να σηκώνουμε το ανάστημα μας και να μπορούμε να ανακοινώνουμε ελεύθερα το κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε γιατί είναι πρόβλημα όλων».

Καλό ταξίδι Θάνο, η αξιοπρέπεια της παρουσίας σου θα μας λείψει, όσο σχεδόν η ακεραιότητα της ποίησης σου και η τρυφερή σκληράδα της φωνής σου. Βάλτε να πιούμε ...ζωή!

Πηγή : ergatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου