Το Περιστέρι Της Ανατροπής

Στόχος της ιστοσελίδας είναι να παρουσιάσει τα τοπικά (και όχι μόνο...) προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, την νεολαία στις Δυτικές συνοικίες και τις αντιστάσεις τους...Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ Ο Δήμος Τιμά Τον Παναγιώτη Μακρή

Με τη μετονομασία της κεντρικής πλατείας της Καισαριανής σε πλατεία «Παναγιώτης Μακρής» σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβρη, τιμά το δημοτικό Συμβούλιο της πόλης τον επίτιμο δήμαρχο Καισαριανής που «έφυγε» από τη ζωή ακριβώς πριν από έναν χρόνο.

Σε ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή Καισαριανής σημειώνει:

«Πριν από ένα χρόνο, στις 26 Ιουλίου 2015, με ανείπωτη θλίψη αλλά και υπερηφάνεια η Καισαριανή αποχαιρέτησε τον επίτιμο Δήμαρχό της, τον αγωνιστή κομμουνιστή Παναγιώτη Μακρή.

Ο Παναγιώτης Μακρής αναδείχθηκε σε πραγματικό σύμβολο της πόλης και των αγώνων της, ολόκληρου του λαϊκού κινήματος. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στον αγώνα για ένα κόσμο δίκαιο, ανθρώπινο, σοσιαλιστικό.

Γεννημένος το 1917 στους Σχίνους (Μπισχίνι) Ολυμπίας. Από τα νεανικά του χρόνια εντάχθηκε στις γραμμές της ΟΚΝΕ και το 1937 στις οργανώσεις του ΚΚΕ. Έδωσε μάχη με τον φασισμό στην Ελλάδα και στη Μέση Ανατολή όντας ιδρυτικό μέλος της Αντιφασιστικής Οργάνωσης της Αεροπορίας και της Αντιφασιστικής Στρατιωτικής Οργάνωσης της Μέσης Ανατολής.

Γι' αυτή του τη δράση και την ακλόνητη πίστη του στο δίκαιο του λαού "ανταμείφτηκε" από το αστικό κράτος με διαρκείς διωγμούς, εξορίες και βασανιστήρια. 20 χρόνια από τη ζωή του ο Παναγιώτης Μακρής τα πέρασε μέσα στις φυλακές και τις εξορίες σε Ικαρία, Μακρόνησο, Άη Στράτη, Γιούρα, Παρθένι, και βγήκε από αυτά αλύγιστος, ακλόνητος, χωρίς να κάνει στιγμή πίσω από τα ιδανικά τα οποία υπηρετούσε.

Το όνομα του Παναγιώτη Μακρή έγινε συνώνυμο με την πόλη της Καισαριανής. Ο ίδιος κομμάτι του λαού της, δέθηκε με τους απλούς ανθρώπους, τους εργαζόμενους, τη νεολαία της πόλης με άρρηκτους δεσμούς, μπαίνοντας επικεφαλής στην πάλη τους για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, αλλά και για τα απλά, τα καθημερινά. Για τη στάση του αυτή, οι Καισαριανιώτες και οι Καισαριανιώτισσες τον ανέδειξαν σε Δήμαρχό τους συνολικά για 26 χρόνια στις δημοτικές εκλογές το 1964,το 1975, το 1978, το 1982, το 1986 με συντριπτικά ποσοστά.

Ο Δήμος Καισαριανής με δήμαρχο τον Π. Μακρή, όπως και άλλοι δήμοι στους οποίους είχε πλειοψηφία το ΚΚΕ, μετατράπηκαν σε μετερίζι στήριξης και υπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων. Συμπαρατάχθηκαν με το εργατικό κίνημα, με το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα. Αποτέλεσαν εστίες αντίστασης και οργάνωσης της λαϊκής πάλης, της Διεθνούς Αλληλεγγύης. Συνέβαλαν στις διεκδικήσεις και τις κατακτήσεις του λαού. Επί δημαρχίας του ολοκληρώθηκαν τα έργα υποδομής της πόλης, κλείστηκε το ρέμα, έγιναν οι μεγάλες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας, εξασφαλίστηκαν χώροι για την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Κτίσθηκαν τα σχολεία. Μπήκαν οι βάσεις για σύγχρονες δομές πρόνοιας. Αναπτύχθηκαν πρωτοποριακές πολιτιστικές δραστηριότητες και χτίστηκε το Πνευματικό Κέντρο της πόλης. Για την προστασία του φυσικού πλούτου του Υμηττού, ιδρύθηκε η Ομάδα Δασοπροστασίας του Δήμου. Κορυφαίες στιγμές αποτελούν οι αγώνες για να αποδοθεί στον λαό ο ιερός χώρος του Σκοπευτηρίου, κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα, για να κατοχυρωθούν και να αξιοποιηθούν για τις λαϊκές ανάγκες οι ελεύθεροι χώροι της συνοικίας.

Οι κάτοικοι της Καισαριανής θυμούνται τον Παναγιώτη Μακρή για την αμέριστη στήριξη στα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης των φτωχών ανθρώπων. Ο σεβασμός και η αγάπη τους στο πρόσωπο του Παναγιώτη Μακρή είναι αποτέλεσμα της ακούραστης πάλης του στο πλάι τους. Χωρίς να υπολογίζει διώξεις και απειλές, χωρίς να υποτάσσεται στο εφικτό, έχοντας απέναντι πάντα τους σχεδιασμούς και τα τεράστια εμπόδια που έβαζε και βάζει η αστική εξουσία.

Ο Παναγιώτης Μακρής, μας δίδαξε να αγαπάμε βαθύτερα τους ανθρώπους του μόχθου. Μας δίδαξε να στηρίζουμε την πάλη του λαού και να στηριζόμαστε από τον ίδιο τον λαό στον αγώνα που κάνουμε για τις καθημερινές του ανάγκες, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες. Η προσφορά του αποτελεί παρακαταθήκη για το σήμερα και το αύριο του λαϊκού κινήματος. Τιμάμε τον Παναγιώτη Μακρή συνεχίζοντας σήμερα στον δρόμο που αυτός ακολούθησε. Το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον επίτιμο Δήμαρχο της Καισαριανής, αποφάσισε τη μετονομασία της κεντρικής πλατείας της πόλης σε πλατεία «Παναγιώτης Μακρής» με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Σεπτέμβρη».
Πηγή : 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου