Το Περιστέρι Της Ανατροπής

Στόχος της ιστοσελίδας είναι να παρουσιάσει τα τοπικά (και όχι μόνο...) προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, την νεολαία στις Δυτικές συνοικίες και τις αντιστάσεις τους...Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Προς Συμφωνία Ενταφιασμού Των Ελπίδων / του Γ. Δελαστίκ

Πηγή: Γιώργος Δελαστίκ – «Επίκαιρα»

Τα τραγικά λάθη που μας έριξαν στην παγίδα των δανειστών
Τι όντως έγινε χθες και επομένως τι θα γίνει σήμερα δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε λόγω των τεχνικών αναγκών έκδοσης του περιοδικού. Για το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν θα μιλήσουμε σήμερα. Την άλλη εβδομάδα. Υπάρχουν όμως ορισμένες σοβαρές παράμετροι που κατέστησαν σαφέστερες πλέον.

Απαγορεύσεις από το Βερολίνο!

Η ίδια η Μέρκελ μας πληροφόρησε πως επισήμως δεν θα υπογράφει νέο Μνημόνιο, γιατί αυτό το έχει προκαταβολικά αποκλείσει η… γερμανική Βουλή! Έτσι το σφοδρότατα ανθελληνικό κλίμα που έχει μεθοδικά καλλιεργηθεί στη Γερμανία από την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ υποχρεώνει το Βερολίνο την όποια χρηματοδότηση και τους ανελέητους κοινωνικά όρους που θα τη συνοδεύουν να τα εντάξουν οι δανειστές όχι σε νέο Μνημόνιο τυπικά, αλλά σε παράταση του υφιστάμενου δεύτερου Μνημονίου, προκειμένου αυτό να ολοκληρωθεί κανονικά.

Προσοχή, δεν πρόκειται για ασήμαντη τεχνική πτυχή του ζητήματος. Αντιθέτως, πρόκειται για βαθύτατα πολιτική διάσταση, με σοβαρότατες συνέπειες για την κυβέρνηση Τσίπρα και την εικόνα της στον ελληνικό λαό.

Πρώτον, από τη στιγμή που πρόκειται για ολοκλήρωση του υφιστάμενου δεύτερου Μνημονίου, ο Αλέξης Τσίπρας εργάζεται (όπως και ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος – έστω με διαφορετική ιδεολογία και προθέσεις) για την επιτυχή υλοποίηση του απεχθούς και αποκρουστικού δεύτερου Μνημονίου, το οποίο συνθλίβει τον ελληνικό λαό.

Δεύτερον, η ολοκλήρωση του Μνημονίου που υπάρχει ήδη δεν επιτρέπει στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, στη βάση της συνέχειας του κράτους, να αμφισβητήσουν ή να επαναδιαπραγματευτούν οποιαδήποτε πρόνοια, οποιονδήποτε όρο του Μνημονίου, προκειμένου να το καταστήσει κάπως, πιο ανεκτό για τον λαό μας.

Η κυβέρνηση, δηλαδή, δέχεται ως θέσφατο οποιονδήποτε όρο υποτέλειας υπάρχει στο δεύτερο Μνημόνιο των Σαμαρά – Βενιζέλου και το μόνο που της επιτρέπεται να αντιπροτείνει είναι όχι να αμφισβητήσει πόσα λεφτά πρέπει να μαζέψει «γδέρνοντας» τον ελληνικό λαό, απλώς να τα μαζέψει με άλλον τρόπο, τον οποίο όμως θα έχουν προεγκρίνει οι Γερμανοί επικυρίαρχοι της πατρίδας μας.

«Λεπτομέρεια» το χρέος

Άναυδους άφησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, όσους την άκουγαν, όταν στις δηλώσεις που έκανε περί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, χαρακτήρισε… «λεπτομέρεια» (!) το θέμα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Αντιθέτως, η Μέρκελ αντιμετώπισε ως θέμα υψίστης προτεραιότητας τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, αποκαλύπτοντας έμμεσα την ικανοποίησή της για την επιτυχία του σχεδίου στραγγαλισμού της που είχε καταστρώσει ο υπουργός της επί των Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την 30ή Ιουνίου είχε βάλει προθεσμία καθυπόταξης του Τσίπρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και όντως έτσι έγινε. Μία εβδομάδα πριν από το τέλος του Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να παραδόθηκε άνευ όρων στους Γερμανούς, αν και πρέπει να περιμένουμε τυπικά το κείμενο της συμφωνίας για να μπορέσουμε να κρίνουμε, βάσει των όρων που θα συμπεριλαμβάνονται σ” αυτή, αν όντως πρόκειται για υποταγή στις εντολές του Βερολίνου. Τίποτα όμως δεν δείχνει ότι ο πρωθυπουργός κατόρθωσε να αντισταθεί σε κάτι. Σήμερα, άλλωστε, θα μάθουμε και το κείμενο της συμφωνίας, αν όλα εξελιχθούν βάσει του σχεδίου Σόιμπλε.

Οι αιτίες της στρατηγικής ήττας

Βάσει των εξελίξεων, μπορούμε να πούμε ότι στη στρατηγικής σημασίας ήττα της κυβέρνησης Τσίπρα συνέβαλαν αποφασιστικά δύο πολιτικές αποφάσεις της.

Πρώτη και σημαντικότερη ήταν η προσυπογραφή εκ μέρους της, της απόφασης της 20ής Φεβρουάριου περί τετράμηνης παράτασης του μνημονιακού καθεστώτος. Δεύτερη ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού να μην νομοθετήσει επί μήνες απολύτως κανένα φιλολαϊκό μέτρο από εκείνα που συμπεριλαμβάνονταν στις προγραμματικές του δηλώσεις. Ούτε τον ΕΝΦΙΑ κατάργησε ούτε 12.000 αφορολόγητο όριο για κάθε φορολογούμενο καθιέρωσε ούτε 13η σύνταξη νομοθέτησε για τους χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν κάτω από 700 ευρώ ούτε τις εργασιακές σχέσεις αποκατέστησε ούτε τον κατώτατο μισθό αύξησε μέχρι στιγμής…

Με τον τρόπο αυτό, οι Γερμανοί κατάλαβαν ότι όλες οι υποσχέσεις της κυβέρνησης που συμπεριλαμβάνονταν στις προγραμματικές της δηλώσεις ήταν υπό διαπραγμάτευση με το Βερολίνο. Έτσι δεν άφησαν την κυβέρνηση Τσίπρα να περάσει από τη Βουλή απολύτως κανένα φιλολαϊκό μέτρο, όπου το κράτος θα έδινε κάτι στους πολίτες, ελαφρύνοντας την οικονομική τους κατάσταση.
Οι εκατό δόσεις βεβαίως και ανακουφίζουν τους πολίτες, αλλά είναι μέτρο που διευκολύνει το κράτος να εισπράξει λεφτά, όχι να δώσει στους πολίτες!

Επιδιώκουν διασυρμό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Η Μέρκελ η ίδια κατέστησε σαφές ότι πρώτα θα περάσει η υπό διαμόρφωση συμφωνία από την ελληνική Βουλή και μόνο αφού υπερψηφιστεί από τους Έλληνες βουλευτές θα ασχοληθεί με τη συμφωνία αυτή το γερμανικό Κοινοβούλιο και όσα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια επιβάλλεται από τα Συντάγματα των κρατών τους να ασχοληθούν.
Είναι προφανές ότι οι Γερμανοί δεν ανέχονται πια τη ρύθμιση με Προεδρικά Διατάγματα, παρά τη βαθύτατη περιφρόνηση που τρέφουν για τις δημοκρατικές διαδικασίες «κατώτερων» κρατών, όπως η Ελλάδα.

Επιπροσθέτως όμως στην περίπτωση της χώρας μας έχουν εξασφαλισμένη την επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή, αφού οι βουλευτές του Ποταμιού θα την υπερψηφίσουν όποια κι αν είναι, αφού έχει εγκριθεί από το Βερολίνο, και το ίδιο θα κάνουν και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που ανήκουν στους εξτρεμιστές «γερμανοτσολιάδες», πιθανότατα δε με την ίδια γραμμή θα πορευτούν και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά.

Έχουν όμως κι άλλο στόχο οι Γερμανοί: θέλουν να διασύρουν, να εξευτελίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ψηφίσουν μια απαράδεκτη συμφωνία, για να γελοιοποιήσουν την Αριστερά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αν, μάλιστα, κατάφερναν είτε να υποχρεώσουν έναν τραγικά αποδυναμωμένο Τσίπρα να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το,-Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ ή και τη ΝΔ ακόμη είτε να τον ανατρέψουν και να οδηγήσουν τη χώρα άμεσα σε νέες εκλογές, οι Γερμανοί θα ήταν πανευτυχείς.
«θα ρίξετε την πρώτη κυβέρνηση της Αριστερός;»

Ο στενός κυβερνητικός – πρωθυπουργικός πυρήνας επιχειρεί ήδη να διαστρέψει για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα «ναι ή όχι» σε μια υποτιθέμενη απαράδεκτη συμφωνία. Θέλει να το μετατρέψει στο δραματικό για κάθε αριστερό βουλευτή δίλημμα «επειδή διαφωνείτε με τη συμφωνία που υπέγραψε ο Τσίπρας, θα ρίξετε την πρώτη κυβέρνηση της Αριστερός που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα για να ξανάρθουν στην εξουσία ο Σαμαράς και οι δικοί του;»…

Τι θα απαντήσουν στο δίλημμα αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα το δούμε στην πράξη, όταν κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του Μνημονίου των Σαμαρά – Βενιζέλου.

Όσοι ψηφίσουν «ναι» στη συμφωνία, θα σώσουν μεν την κυβέρνηση, αλλά θα ξεφτιλιστούν οι ίδιοι. Όσοι ψηφίσουν «όχι», θα διασώσουν το προσωπικό τους κύρος, αλλά ίσως ρίξουν την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου