Το Περιστέρι Της Ανατροπής

Στόχος της ιστοσελίδας είναι να παρουσιάσει τα τοπικά (και όχι μόνο...) προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, την νεολαία στις Δυτικές συνοικίες και τις αντιστάσεις τους...Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

«Η πόλη ανάποδα»: Ένα δημοτικό σχήμα που ήρθε για να προσπαθήσει να κάνει τη διαφορά

Έχει περάσει ένας μήνας από την ιδρυτική συνέλευση του αριστερού ριζοσπαστικού σχήματος «Η πόλη ανάποδα». Σε αυτό το μήνα το σχήμα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη με δράσεις. Δύο ήταν οι παρεμβάσεις και οργανώθηκαν την ΤσικνοΠέμπτη που η πόλη ήταν γεμάτη από κόσμο.
 

«Κα­τά­ρα» είναι τα Δί­δα­κτρα, τα Ενοί­κια, οι Συ­γκοι­νω­νί­ες

Η πρώτη δράση έγινε έξω από το δη­μαρ­χείο, για να δια­μαρ­τυ­ρη­θού­με για την πρό­τα­ση του δη­μάρ­χου Μπου­τά­ρη να πλη­ρώ­νουν 300-400 ευρώ τέλος εγ­γρα­φής στο πα­νε­πι­στή­μιο οι φοι­τη­τές και φοι­τή­τριες που σπου­δά­ζουν στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, μια που «το τζά­μπα είναι κα­τά­ρα»! Λες και δεν έφτα­ναν τα τε­ρά­στια ποσά που πλη­ρώ­νουν οι οι­κο­γέ­νειες για να μπο­ρέ­σουν να έχουν τα παι­διά τους την απα­ραί­τη­τη μόρ­φω­ση.
 Και όπως λέει και η ανα­κοί­νω­ση του σχή­μα­τος: «..Αυτό που θα έπρε­πε να απα­σχο­λεί το Δήμο είναι το πώς θα βελ­τιώ­σει τις συν­θή­κες υπό τις οποί­ες ζουν και σπου­δά­ζουν οι φοι­τη­τές στην πόλη –η οποία απο­τε­λεί και πρω­τεύ­ου­σα της ανερ­γί­ας και της επι­σφα­λούς ερ­γα­σί­ας. Θα έπρε­πε να με­ρι­μνά από τη μεριά του ώστε οι φοι­τη­τές μετά την απο­φοί­τη­ση να μην είναι στον αέρα και όχι να βάζει το χε­ρά­κι του για να τους στεί­λει στην ουρά του ΟΑΕΔ ή στην ερ­γα­σια­κή επι­σφά­λεια...». Η ανα­κοί­νω­ση μοι­ρά­στη­κε και στους ερ­γα­ζό­με­νους στο δη­μαρ­χείο Θεσ­σα­λο­νί­κης, που συμ­φώ­νη­σαν χωρίς εξαι­ρέ­σεις με το πνεύ­μα της ανα­κοί­νω­σης.

Reclaim Modiano

Η δεύ­τε­ρη δράση έγινε για να εκ­φρά­σου­με την αντί­θε­σή μας στην ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της Στοάς Μο­διά­νου, που πριν δύο χρό­νια ξε­που­λή­θη­κε στην εται­ρεία One Outlet AE του Σάμι Φάις. Η στοά, μετά από 92 χρό­νια λει­τουρ­γί­ας, ιδιω­τι­κο­ποι­ή­θη­κε. Μια από τις με­γα­λύ­τε­ρες στε­γα­σμέ­νες σύγ­χρο­νες αγο­ρές της Θεσ­σα­λο­νί­κης, η πιο πα­ρα­δο­σια­κή αγορά τρο­φί­μων και ένα από τα ορό­ση­μα της πόλης, που συν­δέ­ε­ται στενά με την ιστο­ρία της Εβραϊ­κής Κοι­νό­τη­τας, δό­θη­κε για 1,9 εκατ. ευρώ, όσο πε­ρί­που μια σχε­τι­κά και­νού­ρια πο­λυ­κα­τοι­κία 10 δια­με­ρι­σμά­των! Και όπως γρά­φει και η ανα­κοί­νω­ση της δη­μο­τι­κής μας πα­ρά­τα­ξης: «…Αν το ζη­τού­με­νο ήταν η αντι­με­τώ­πι­ση της κρί­σης και της φτώ­χειας, εμείς πι­στεύ­ου­με ότι η Στοά θα έπρε­πε να δια­τη­ρη­θεί ως αυτό που ήταν: ως μια προ­σι­τή, λαϊκή αγορά φρέ­σκων, ποιο­τι­κών, τρο­φί­μων και ταυ­τό­χρο­να ως ένας ανοι­χτός, προ­σβά­σι­μος σε όλους, δη­μό­σιος χώρος. Η ανα­γκαία συ­ντή­ρη­ση ενός ιστο­ρι­κού δια­τη­ρη­τέ­ου μνη­μεί­ου θα έπρε­πε να γίνει με δη­μό­σια επέν­δυ­ση, η οποία άλ­λω­στε θα απο­σβε­νό­ταν εύ­κο­λα από τα νοί­κια των 144 κα­τα­στη­μά­των, χωρίς βέ­βαια τα υπερ­κέρ­δη που πο­ντά­ρει ο κ. Φάις…». Η κι­νη­το­ποί­η­ση μά­ζε­ψε δε­κά­δες συ­μπο­λί­τες μας, τόσο μέλη όσο και φί­λους του σχή­μα­τος, ενώ πλή­θος κό­σμου, που περ­νού­σε από το χώρο της δια­μαρ­τυ­ρί­ας, ενη­με­ρω­νό­ταν από το έντυ­πο υλικό που είτε μοι­ρα­ζό­ταν, είτε είχε κολ­λη­θεί στις λα­μα­ρί­νες που πε­ρι­κλεί­ουν πια την εί­σο­δο της αγο­ράς. Είναι εντυ­πω­σια­κό ότι η λέξη «επα­νοι­κειο­ποί­η­ση» και ο τί­τλος «Reclaim Modiano», που δό­θη­κε στην εκ­δή­λω­ση, προ­κά­λε­σε εξώ­δι­κο της εται­ρεί­ας, που χωρίς να στα­θεί σε «…τυχόν πα­ρα­βιά­σεις θε­μά­των ιδιο­κτη­σί­ας που προ­κύ­πτουν…» από την κι­νη­το­ποί­η­ση, κα­λού­σε σε ακύ­ρω­ση της εκ­δή­λω­σης λόγω φόβων για την ασφά­λειά των πα­ρευ­ρι­σκο­μέ­νων σε αυτή, αλλά και για τη στα­τι­κό­τη­τα του κτι­ρί­ου. Θε­ω­ρη­τι­κά λοι­πόν ήταν ο φόβος για τις συ­νέ­πειες που θα προ­έ­κυ­πταν «από την εί­σο­δο και χρήση των χώρων της στοάς Μο­διά­νο» που οδή­γη­σαν στο εξώ­δι­κο. Προ­φα­νώς όμως ενό­χλη­σε η ανα­κί­νη­ση του θέ­μα­τος, αφού η εκ­δή­λω­ση θα γι­νό­ταν στο πε­ζο­δρό­μιο μπρο­στά από τη στοά, όπου άλ­λω­στε περ­νού­σε και ο κό­σμος.

Η δεύ­τε­ρη συ­νέ­λευ­ση του σχή­μα­τος

Με ακόμα με­γα­λύ­τε­ρη επι­τυ­χία από την πρώτη έγινε και η δεύ­τε­ρη συ­νέ­λευ­ση του δη­μο­τι­κού σχή­μα­τος. Σε αυτήν εγκρί­θη­καν τα πρώτα 20 ονό­μα­τα του ψη­φο­δελ­τί­ου, απο­φα­σί­στη­κε πε­ντα­με­λής συλ­λο­γι­κή εκ­προ­σώ­πη­ση και σε με­τα­γε­νέ­στε­ρο χρόνο η ανά­δει­ξη του επι­κε­φα­λής, καθώς και η κα­ταρ­χήν έγκρι­ση της πρό­τα­σης για συ­νερ­γα­σία που κα­τέ­θε­σε το σχήμα «Δύ­να­μη Ανα­τρο­πής-Αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή Κί­νη­ση στο Δήμο Θεσ­σα­λο­νί­κης». Θα ακο­λου­θή­σουν επα­φές, ώστε στην επό­με­νη γε­νι­κή συ­νέ­λευ­ση, που θα γίνει τον Απρί­λιο, να παρ­θεί η τε­λι­κή από­φα­ση. Όλες οι πα­ρα­πά­νω απο­φά­σεις εγκρί­θη­καν ομό­φω­να. Επί­σης εγκρί­θη­κε και το logo του σχή­μα­τος.

Στη συ­νέ­λευ­ση απο­φα­σί­στη­καν και δρά­σεις για την επό­με­νη πε­ρί­ο­δο, όπως η συμ­με­το­χή στις κι­νη­το­ποι­ή­σεις για την 8 Μάρτη, ημέρα της γυ­ναί­κας, και στις εκ­δη­λώ­σεις για την 21 Μάρτη πα­γκό­σμια ημέρα κατά του ρα­τσι­σμού. Απο­φα­σί­στη­κε η ορ­γά­νω­ση κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων για την εκ­χώ­ρη­ση των γυά­λι­νων πε­ρι­πτέ­ρων της πα­ρα­λί­ας Θεσ­σα­λο­νί­κης σε επι­χει­ρή­σεις, που θα οδη­γή­σει στο να γε­μί­σει η πα­ρα­λία τρα­πε­ζο­κα­θί­σμα­τα. Ακόμα δρά­σεις για τις συ­γκοι­νω­νί­ες, επα­φές με ερ­γα­ζο­μέ­νους και υπη­ρε­σί­ες του δήμου Θεσ­σα­λο­νί­κης, καθώς και ενα­σχό­λη­ση με όλα τα ανοι­κτά ζη­τή­μα­τα της πόλης. Επί­σης εγκρί­θη­κε κεί­με­νο δέκα αξό­νων δρά­σης, που θα κα­θο­δη­γεί τη δράση του σχή­μα­τος το επό­με­νο διά­στη­μα.

Το στοί­χη­μα που πρέ­πει να κερ­δί­σου­με

Το δη­μο­τι­κό σχήμα «Η πόλη ανά­πο­δα» είναι μια πολύ εν­δια­φέ­ρου­σα προ­σπά­θεια. Επι­χει­ρεί να συ­γκε­ντρώ­σει τις δυ­νά­μεις της Ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς της πόλης σε μια δύ­να­μη κρού­σης τόσο εν όψει των αυ­το­διοι­κη­τι­κών εκλο­γών όσο και, κυ­ρί­ως, για τη συ­νέ­χεια. Επι­χει­ρεί να ασχο­λη­θεί τόσο με τα βα­σι­κά προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν οι κά­τοι­κοι της Θεσ­σα­λο­νί­κης και έχουν επι­δει­νω­θεί από τη νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη διοί­κη­ση Μπου­τά­ρη, όσο και με τα ζη­τή­μα­τα δι­καιω­μά­των, ει­ρή­νης και δη­μο­κρα­τί­ας, που αφο­ρούν όλους μας. Σε αυτή την κα­τεύ­θυν­ση έχουν γίνει τα πρώτα εν­θαρ­ρυ­ντι­κά βή­μα­τα, ενώ η εσω­τε­ρι­κή δη­μο­κρα­τι­κή λει­τουρ­γία του σχή­μα­τος προ­σπα­θεί να εξα­σφα­λί­σει την όσο το δυ­να­τόν με­γα­λύ­τε­ρη εμπλο­κή του δυ­να­μι­κού των μελών και των φίλων του.

Προ­χω­ρά­με λοι­πόν. Σε ένα σκη­νι­κό όπου πάνω από 20 δη­μο­τι­κά σχή­μα­τα κο­ντα­ρο­χτυ­πιού­νται για τη δη­μαρ­χία της δεύ­τε­ρης σε μέ­γε­θος πόλης της χώρας, και με τε­ρά­στια ζη­τή­μα­τα αξιο­πι­στί­ας των διά­φο­ρων συ­στη­μι­κών πο­λι­τι­κών δυ­νά­με­ων, αλλά και δια­συρ­μό της Αρι­στε­ράς από την κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. «Η πόλη ανά­πο­δα» έχει ένα στοί­χη­μα να κερ­δί­σει. Να κα­λύ­ψει το κενό της ρι­ζο­σπα­στι­κής αρι­στε­ρής αντι­πο­λί­τευ­σης στα δη­μο­τι­κά πράγ­μα­τα, εμπνέ­ο­ντας τον κόσμο μας ώστε να απο­δει­χθεί στο σή­με­ρα το χι­λιοει­πω­μέ­νο, αλλά δύ­σκο­λο να γίνει πράξη: «Στην ενό­τη­τα η δύ­να­μη, στους αγώ­νες η ελ­πί­δα»!
 Νίκος Αναστασιάδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου