Το Περιστέρι Της Ανατροπής

Στόχος της ιστοσελίδας είναι να παρουσιάσει τα τοπικά (και όχι μόνο...) προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, την νεολαία στις Δυτικές συνοικίες και τις αντιστάσεις τους...Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ : ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ

Η ελληνική κοινωνία βιώνει μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Όλοι αυτοί που ρήμαξαν τη ζωή μας ξαφνικά «νοιάστηκαν». Την ίδια στιγμή οι γιατροί καλούνται να αποφασίσουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Αυτό το έγκλημα που συντελέστηκε και κατέληξε σε πανδημία είναι καθαρά το αποτέλεσμα της κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας και των δημοσίων υγειονομικών συστημάτων σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη. 

Συντελείται σε μια στιγμή που η κρίση είναι διπλή: υγειονομική και οικονομική.

Οι απώλειες ανθρώπινων ζωών είναι μαζικές και οι επιπτώσεις στην οικονομία σημαντικότατες.
Αυτοί που με τις μνημονιακές πολιτικές τους και την πλήρη ευθυγράμμισή τους με την ΕΕ και την ολιγαρχία του πλούτου αποψίλωσαν και διέσυραν το δημόσιο, σήμερα προσπαθούν να αποποιηθούν τις πολιτικές ευθύνες τους και να τις μεταθέσουν στον καθένα από μας. Αντί για τεστ και άνοιγμα κλινών ΜΕΘ μας κουνάνε το δάχτυλο με μέτρα έκτακτης ανάγκης.

Το δημόσιο σύστημα υγείας, αδύναμο από την χρόνια υποχρηματοδότηση όλων των κυβερνήσεων, την απουσία διορισμών απαραίτητου προσωπικού, την έλλειψη υλικών, μέσων, εξοπλισμού, κλινών, είναι απροετοίμαστο να ανταπεξέλθει στην πανδημία. Τώρα αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο ότι δεν σώζει ο ιδιωτικός τομέας. Αυτός στέλνει όλα τα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι δημόσια δωρεάν υγεία για όλους. Η υγεία δεν μπορεί παρά να είναι δημόσιο αγαθό και υποχρέωση του κράτους, όχι ατομική ευθύνη και χώρος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας.


Αυτή τη στιγμή γιατροί και νοσηλευτές καλούνται να παλέψουν ενάντια στον κορονοϊό με όρους αυτοθυσίας, κόντρα στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. Δείκτης της αντικοινωνικής κυβερνητικής κατρακύλας είναι πως πάμε για μάχη ενάντια στον ιό με μόλις 586 κρεβάτια στις ΜΕΘ, ενώ προ πολλού οι γιατροί απαιτούσαν να ανοίξουν άμεσα 2.000 κλίνες! Ενώ καλούν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να μένουν σπίτι παρακολουθώντας τα συμπτώματα ασθένειας ψύχραιμα και να επικοινωνούν με τον «προσωπικό γιατρό» τους, λες και τον διαθέτουν!

Η εργοδοσία, ασύδοτη, χρησιμοποιεί την πανδημία για να εξαπολύσει πόλεμο χωρίς όπλα και να εξαφανίσει κάθε δικαίωμα. Καταπατούν ελευθερίες και δικαιώματα, μετατρέπουν εργαζόμενους σε επιδοματούχους, νομιμοποιούν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Άλλους εργαζόμενους τους αναγκάζουν σε διπλοβάρδιες ακόμα και τις Κυριακές. Εξαγγέλλουν προγράμματα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, υπό τον όρο βέβαια, να υπάρχει ο υπολογιστής και οι ακριβοπληρωμένοι λογαριασμοί από το λαϊκό νοικοκυριό πρόσβασης στο internet. Η μαύρη και η αδήλωτη εργασία δε θα αποφέρει ούτε τα 800 ευρώ της παρηγοριάς για αυτούς που μένουν χωρίς δουλειά στα όρια της απόγνωσης. 

Καθαρίστριες, οδηγοί λεωφορείων και υπάλληλοι σούπερ-μάρκετ έχουν πάρει επ΄ ώμου την κατάσταση, προκειμένου να ανταποκριθούν με κοινωνική υπευθυνότητα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία. Να μην το επιτρέψουμε!

Η κρίση που έφερε η πανδημία και τα «έκτακτα μέτρα» τους να μην τα αντιμετωπίσουμε με φόβο, απομόνωση, αλλά με αλληλεγγύη και συντροφικότητα. Δεν παραβλέπουμε τον κίνδυνο περαιτέρω περιστολής των ελευθεριών μας. Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία ως δούρειο ίππο για την λήψη αντιδημοκρατικών μέτρων με μόνιμο χαρακτήρα.

Προτάσσουμε την αλληλεγγύη μας στους πιο ευάλωτους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον αγώνα κατά της πανδημίας: η εκτεταμένη ζώνη της φτώχειας, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι περιστασιακά εργαζόμενοι, οι άστεγοι, οι Ρομά, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες θα μας βρουν στο πλάι τους. Δε ξεχνάμε ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση μας καλεί να μείνουμε σπίτι, υπάρχουν άνθρωποι στοιβαγμένοι στα σύνορα και στα hot-spots με την ξενοφοβική υστερία σε πλήρη όξυνση, όπως άλλωστε μαρτυρούν οι ρατσιστικές παρομοιώσεις των προσφύγων στα σύνορα με την ασύμμετρη απειλή του κορονοϊού.

Το υψηλό αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης είναι ριζωμένο μέσα μας από τις αγωνιστικές μας παραδόσεις, ιδιαίτερα σε ένα δήμο με πλούσια ιστορία προσφοράς. Να μην ξεχνάμε όμως ούτε στιγμή και τις ευθύνες των κυβερνήσεων, της ΕΕ και της οικονομικής ολιγαρχίας εγχώριας και διεθνούς. Παρά τις δυσκολίες μπορούμε και οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι-ες και να διεκδικήσουμε:
  • Άμεση ενίσχυση του συστήματος της δημόσιας Υγείας με προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την επαρκή στελέχωση των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων.
  • ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ. Να μη χαθεί κανένας μισθός, καμία άδεια, κανένα ένσημο. Το κόστος να το αναλάβει το κράτος και το κεφάλαιο από τα υπερκέρδη που έχουν συσσωρεύσει και όχι οι εργαζόμενοι.
  • Καμία δυσμενής μεταβολή στους όρους και στις συνθήκες εργασίας «επί του ελαστικότερο». Προσλήψεις στα S.M. με σταθερό και όχι ευέλικτο ωράριο. Πλήρη ασφάλιση- σταθερό ωράριο- μέτρα προστασίας για τους delivery.
  • Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες (στεγαστικά κ.α.) για μισθωτούς, αυτοαποσχολούμενους, συνταξιούχους, άνεργους.
  • Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία ανακοπή ρεύματος ή νερού.
  • Έκτακτο επίδομα σε αυτούς που χάνουν το εισόδημά τους και σε αυτοαποσχολούμενους που δεν εργάζονται λόγω των νέων συνθηκών.
  • Να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια. Τα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.α) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα στους χώρους που υπάρχει συνωστισμός.
  • Ειδική μέριμνα για πρόσφυγες και μετανάστες, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Δωρεάν, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Δωρεάν χρήση του internet για την διευκόλυνση εργαζομένων, μαθητών, φοιτητών.
  • Άμεσο ξεμπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών μικροκαταθετών, μικροοφειλετών, ώστε να διευκολυνθεί η επέκταση των ηλεκτρονικών οικονομικών συναλλαγών που συμβάλει στη πρόληψη.
Είμαστε εμείς που θα δώσουμε απλόχερα την βοήθειά μας σε κάθε συμπολίτη μας, που είναι κοινωνικά πιο ευάλωτοι και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον αγώνα κατά της επιδημίας. Απλώνουμε το χέρι για βοήθεια σε όποιον την έχει ανάγκη. Δεν δαιμονοποιούμε τους γείτονες που έχουν νοσήσει, αντίθετα τους προσφέρουμε ότι έχουν ανάγκη για να ανταπεξέλθουν στην δύσκολη αυτή περιπέτεια.

Καλούμε όλους και όλες, να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός δικτύου ενημέρωσης και οργάνωσης, διεκδίκησης δημόσιας και δωρεάν υγείας για όλους, αγωνιστικής απάντησης  για κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, υπεράσπισης του δικαιώματος σε στέγη, ρεύμα και νερό, αλληλεγγύης τόσο σε ευπαθείς ομάδες όσο και σε όσους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ η δική μας απάντηση

στάλθηκε με email






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου