Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση περί Παιδείας στο Δημοτικό Συμβούλιο
Ένα μήνα μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τη συνθηκολόγησή της με την τρόικα έδειξε ότι δεν υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής στα πλαίσια της δέσμευσης της πληρωμής του χρέους και εντός της ΕΕ και της ευρωζώνης. Η κυβέρνηση με τις επιλογές της αφήνει ανέγγιχτα τα θεμέλια της κοινωνικής εξαθλίωσης, της φτώχειας και της ανεργίας των 1,3 εκατομμυρίων. Δείχνει πως δε μπορεί να βάλει τέλος στον κύκλο της υποβάθμισης και της κατάργησης των δημόσιων αγάθών, της παιδείας και της υγείας, που επέβαλαν οι λαομίσητες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Καμιά προπαγάνδα δεν μπορεί να το κρύψει αυτό, καμιά απαίτηση για ανοχή και υπομονή δεν μπορεί γίνει αποδεκτή.
ΚΑΤΩ ΤΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Να βάλουμε φραγμό στη διάλυση του δημόσιου σχολείου!
Η εκπαίδευση είναι πλέον ανεπανόρθωτα τραυματισμένη από τις συνεχείς επιθέσεις των προηγούμενων χρόνων. Η κατάργηση μιας σειράς υποστηρικτικών δομών του δημόσιου σχολείου, οι μαζικές διαθεσιμότητες – απολύσεις καθηγητών και η κατάργηση ειδικοτήτων στα τεχνικά σχολεία, η υποχρηματοδότηση και τα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς με συνέπεια οι μαθητές να στοιβάζονται σε υπερμεγέθη τμήματα συνιστούν την εικόνα του σχολείου σήμερα. Το «νέο Λύκειο» και η τράπεζα θεμάτων έχουν διώξει βίαια και μαζικά τους μαθητές από την εκπαίδευση παραδίνοντάς τους στην πρόωρη κατάρτιση και στην απλήρωτη μαθητεία. Η αξιολόγηση και η ανταποδοτική λειτουργία των σχολικών μονάδων με διαχειριστή την Τοπική Αυτοδιοίκηση συμπληρώνουν το εφιαλτικό τοπίο των ταξικών φραγμών και της κατηγοριοποίησης μαθητών, σχολείων και εκπαιδευτικών που διαγράφεται στη δημόσια εκπαίδευση.
Το «καλλικρατικό» σχολείο είναι εδώ!
Η εργατούπολη του Περιστερίου όλα αυτά τα χρόνια βιώνει στο μεγαλύτερο βαθμό τι σημαίνει «Καλλικράτης στην εκπαίδευση. Συγχωνεύσεις – καταργήσεις 40 και πλέον σχολικών μονάδων, συμπτύξεις τμημάτων, μετακύλιση του κόστους λειτουργίας των σχολείων στους ήδη υπερχρεωμένους δήμους με συνέπεια τα σχολεία είτε να καλούν τους γονείς να πληρώσουν από την τσέπη τους τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου, είτε να αναζητούν την χρηματοδότηση σε ιδιώτες είναι μόνο μερικά παραδείγματα.
Το κτιριακό παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα και στο Περιστέρι. Δεν αρκεί μια αίθουσα διδασκαλίας, ένας πίνακας και μια κιμωλία για να ανταποκριθεί το σχολείο στο ρόλο του. Σχολεία στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια, χωρίς βοηθητικούς χώρους απαραίτητους για τη λειτουργία τους. Με βάση στατιστικά στοιχεία, περισσότερο από το 80% των δημοτικών σχολείων και το 40% των νηπιαγωγείων στο Περιστέρι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στις ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις των κτιρίων τους. Διαρροές νερού, κατεστραμμένα καζανάκια, ασυντήρητες αποχετεύσεις, πεπαλαιωμένοι πίνακες επικίνδυνοι για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, κατεστραμμένα αλεξικέραυνα και διαρροές ρεύματος αποτελούν συνήθη εικόνα στα σχολεία της πόλης. Αποκλειστικός υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή είναι η δημοτική αρχή, η υποστελέχωση κι η απουσία οργάνωσης της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου.
Για ύπαρξη αιθουσών γυμναστικής, εργαστηρίων φυσικής, πληροφορικής, ζωγραφικής, μουσικής, θεάτρου, βιβλιοθηκών κ.α. δεν γίνεται λόγος. Η εφαρμογή των νέων τύπων σχολείων προωθείται χωρίς την εξασφάλιση των χώρων και των μέσων που θεωρούνται σαν ελάχιστη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους. Η έτσι κι αλλιώς λειψή υποδομή του σχολείου καλείται να εξυπηρετήσει αυξημένες ανάγκες. Έτσι μετατράπηκαν οι αίθουσες εκδηλώσεων σε χώρους σίτισης. Εργαστήρια και αθλητικοί χώροι, που ούτως ή άλλως δεν καλύπτουν σήμερα τις ανάγκες άθλησης των μαθητών και της νεολαίας της πόλης μας, δεν υπάρχουν για τη λειτουργία των άλλων προγραμμάτων που υπόσχονται στους μαθητές ενώ οι απολύσεις σχολικών φυλάκων και οι ελλείψεις σε καθαρίστριες που επέβαλλε η μνημονιακή λαίλαπα και πρόθυμα υλοποίησε η δημοτική αρχή δημιουργούν προβλήματα σε σχέση με την ασφάλεια και την υγειινή των κτιρίων.
Είναι φανερό ότι η πόλη μας έχει ανάγκη από καινούρια κτίρια (ειδικό δημοτικό – νηπιαγωγείο, 28 ΔΣ, ΕΕΕΕΚ) που να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές ενός σύγχρονου σχολείου. Είναι υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει σύγχρονα, άνετα και πλήρως εξοπλισμένα διδακτήρια. Είναι όμως και ευθύνη του Δήμου Περιστερίου να έχει πρόγραμμα διεκδικήσεων. Κανένας δεν μπορεί να εφησυχάζει ούτε να μεταβιβάζει την ευθύνη στον άλλον. Ζητάμε από το Δήμο να προχωρήσει αμέσως τις διαδικασίες για δέσμευση οικοπέδων που είναι απαραίτητα για κτίσιμο σχολείων. Επιχειρήματα του είδους δεν υπάρχουν χώροι ή δεν υπάρχουν χρήματα δεν ισχύουν. Και χώροι και χρήματα υπάρχουν! Εκείνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση για τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για το σχολείο!
Το εκπαιδευτικό κίνημα στο Περιστέρι όλα αυτά τα χρόνια δίνει μεγάλες μάχες ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του στην εκπαίδευση. Γόνεις, μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν μπλοκάρει συγχωνεύσεις, έχουν πετύχει με σκλήρους αγώνες την κάλυψη εκπαιδευτικών κενών. Σε όλες αυτές τις μάχες του περιστεριώτικου λαού για ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ είναι εκκωφαντικά απούσα η δημοτική αρχή. Ο κ. Παχατουρίδης επιλέγει να συναντιέται με το Φούχτελ και το Σαμαρά και όχι με τις αγωνίες και τα αιτήματα των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών. Επιλέγει να υλοποιεί πιστά τις δεσμεύσεις του Μνημονίου και του Καλλικράτη και όχι να διεκδικεί προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας!
Βρισκόμαστε στις αρχές του Μάρτη και τα σχολεία στο Περιστέρι αντιμετωπίζουν προβλήματα που όφειλαν να έχουν λυθεί από το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς. Η ευθύνη ανήκει στη δημοτική αρχή η οποία επιβάλεται άμεσα να δώσει λύση!
Η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου δηλώνει πως ήρθε η ώρα για το πανεκπαιδευτικό κίνημα να σηκώσει το γάντι της αντιπαράθεσης. Ο μόνος δρόμος που μπορεί να δώσει πραγματική προοπτική και ελπίδα για τους Εκπαιδευτικούς, τα Σχολεία, την Παιδεία και τους Μαθητές είναι η αγωνιστική συσπείρωση και ενεργοποίηση για:
- Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο
- Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του Γ.Κ.Π.
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς αποδοχές και πλήρη δικαιώματα – Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών με βάση τις ανάγκες
- Διαγραφή του χρέους. Λεφτά για την Παιδεία, την Υγεία, τις κοινωνικές παροχές, όχι για τις τράπεζες και το κεφάλαιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου