Γιώργος Δελαστίκ |
Μαινόμενος και χθες εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα ο γερμανικός, ο αγγλικός, ο αμερικανικός, ως και ο γαλλικός Τύπος εξαιτίας του ταξιδιού του Ελληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα. «Ηλίθιες (!)» χαρακτήρισε τις ελληνικές απαιτήσεις για πολεμικές αποζημιώσεις ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Περιττό να τονιστεί φυσικά ότι οι κατάπτυστες δηλώσεις του Γκάμπριελ βρήκαν τη θέση τους στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας της γερμανικής ελίτ «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», η οποία είχε δύο επιπλέον άρθρα και ένα δηλητηριώδες σχόλιο εναντίον της Ελλάδας. «Οι Ελληνες βάζουν αυτούς που τους δίνουν λεφτά στο εδώλιο του κατηγορουμένου - Ζητούν όμως παρ' όλα αυτά περαιτέρω βοήθεια» ήταν οι τίτλοι του ενός άρθρου. «Ναι, απλώς ηλίθιες» ήταν ο τίτλος του δηκτικού σχολίου, το οποίο έφτανε μέχρι του σημείου να χαρακτηρίζει το αίτημα των αποζημιώσεων ως... «προσπάθειες εκβιασμού»!
Οι Αγγλοι των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» μας... χρεοκόπησαν ως χώρα για μια ακόμη φορά χθες και μας άφησαν και χωρίς μετρητά για να μάθει ο Τσίπρας να πηγαίνει στη Μόσχα! «Το φάσμα του Grexit επιστρέφει, καθώς προβάλλει η εξόφληση» ήταν ο τίτλος του ενός άρθρου. «Η Ελλάδα προορίζεται να ξεμείνει από ρευστό χωρίς μεταρρυθμίσεις» ήταν ο τίτλος του άλλου ρεπορτάζ, που και τα δύο δημοσιεύθηκαν χθες. Μακροσκελέστατο το κύριο άρθρο και των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» με τίτλο ουδέτερο - «Ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται τον κ. Πούτιν» - αλλά περιεχόμενο γεμάτο με συγκαλυμμένες απειλές. «Θα ήταν θρίαμβος δημοσίων σχέσεων για τον κ. Πούτιν, αν ο κ. Τσίπρας δημοσίως επέκρινε τις κυρώσεις ευρισκόμενος στη Μόσχα» υπενθυμίζοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει «αδιέξοδες» τις αντιρωσικές κυρώσεις της ΕΕ, στις οποίες οι ΗΠΑ είναι αυτές που έχουν υποχρεώσει τους Ευρωπαίους να επιβάλουν.
«Αν ο κ. Τσίπρας φανεί να κλείνει συμφωνίες με τον κ. Πούτιν ή να τον υποστηρίζει όταν η ΕΕ προσπαθεί να διατηρήσει ένα ενιαίο μέτωπο στο θέμα της Ουκρανίας, το μόνο που θα πετύχει θα είναι να αποξενώσει παραπέρα τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες... Ο κ. Τσίπρας πρέπει να είναι προσεκτικός να μην αφήσει να χρησιμοποιηθεί για να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενότητα» καταλήγει το κύριο άρθρο των «Τάιμς της Νέας Υόρκης»! Αν είναι δυνατόν, οι Αμερικανοί να υπερασπίζονται την... «ευρωπαϊκή ενότητα»!
Τι άλλο θα δουν άραγε τα μάτια μας σε αυτό το ρεσιτάλ υποκρισίας; «Η Ευρώπη φοβάται ότι η Ρωσία θα ζητήσει από την Ελλάδα να την υποστηρίξει, αντιτιθέμενη (σ.σ. η Αθήνα) στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εδώ κι έναν χρόνο» έγραφε σε έναν τίτλο της και η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ». Μέσα στο κλίμα αυτό και προσπαθώντας να το αποδομήσει, κινήθηκε και έκανε δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μόσχα. «Η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους! Είναι κυρίαρχη χώρα που ασκεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και αξιοποιεί τη γεωπολιτική της θέση, τηρώντας πάντα τις διεθνείς δεσμεύσεις της, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών» δήλωσε ο πρωθυπουργός, αποσπώντας μάλλον χαμόγελα συγκατάβασης παρά ειλικρινούς συμφωνίας.
Πώς «η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους» όταν η κυβέρνησή της είναι υποχρεωμένη να θέτει κάθε απόφασή της στην έγκριση των Γερμανών και τυπικά της ΕΕ, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται από τους Ευρωπαίους όλες σχεδόν οι κυβερνητικές προθέσεις; Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε σίγουρα χωρίς επιτυχία να εμφανίσει την Ελλάδα ως δήθεν ισότιμο μέλος της ΕΕ. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκδίωξης της Ελλάδας από το ευρώ και την ΕΕ, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Κανείς δεν μπορεί να μας πετάξει έξω από το καράβι. Είμαστε συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες στο καράβι. Δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να μας πετάξει έξω. Αν αρχίσει ο ένας να πετάει τον άλλον έξω, το καράβι θα πάει στα βράχια».
Λυρικό βέβαια το φραστικό σχήμα, αλλά ελάχιστα πειστικό. Εν πάση περιπτώσει, αλλού βρίσκεται η ουσία. Το διμερές εμπόριο Ρωσίας - Ελλάδας κατά το 2014 υπέστη μείωση... 40% (!) όπως ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Αιτία ήταν οι αντιρωσικές κυρώσεις της ΕΕ, οι οποίες οδήγησαν στα ρωσικά αντίμετρα απαγόρευσης εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από την ΕΕ. Σχεδόν εκμηδενίστηκαν δηλαδή οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία. Αυτή ήταν η αιτία της κατάρρευσης του διμερούς εμπορίου, γιατί φυσικά η Ελλάδα συνεχίζει να προμηθεύεται περίπου το 60% του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία...
Πηγή : ethnos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου