Το Περιστέρι Της Ανατροπής

Στόχος της ιστοσελίδας είναι να παρουσιάσει τα τοπικά (και όχι μόνο...) προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, την νεολαία στις Δυτικές συνοικίες και τις αντιστάσεις τους...Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Κίτρινη Μελάνη / του Π. Μπουκάλα

του Παντελή Μπουκάλα

Όσο κι αν την ταλαιπωρούμε τη φύση, κρατάει ακόμα πολλές συνήθειές της. Μια τέτοια προβλέπει ότι τα πρώτα λουλούδια που σκάνε μύτη πριν καλά καλά τελειώσει ο χειμώνας, σαν βιαστικοί αγγελιοφόροι, είναι κίτρινα. Για τα ελεύθερα κι αδέσποτα λέω, όσα βλέπουμε στο πλάι των δρόμων, αστικών και υπεραστικών, σε δασάκια και χωράφια· όχι για τα καλλιεργούμενα σε προστατευτικά φυτώρια, όπου δεν υπάρχει διάκριση εποχών ούτε για λουλούδια ούτε για κηπευτικά.


Αλλά ουδέν καλόν αμιγές κακού, για να φέρουμε το ρητό τα πάνω-κάτω. Διότι ο άνθρωπος, σαν ζώο μιμητικό, λόγω της καταγωγής του, ζήλεψε το κίτρινο κι είπε να το δανειστεί. Για να βάψει τις λέξεις του. Οχι για να τις ομορφύνει αλλά για να τους δώσει μια χροιά χολής. Μιλάω για τη Μεγάλη του Κιτρινισμού Σχολή. Οτι η χώρα μας έχει πολλούς δασκάλους του κιτρινοτυπισμού κι ακόμα περισσότερους φιλότιμους μαθητές το ξέραμε. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως, με την Ελλάδα καθημερινά στο διεθνές προσκήνιο και με τα δικά μας Μέσα να αναπαράγουν όσα λένε για μας τα ξένα Μέσα (που τάχα είναι έγκυρα μόνο και μόνο επειδή είναι ξένα), καταλάβαμε ότι ο κιτρινισμός είναι απλωμένος πάνω σε όλον τον ευρωπαϊκό χάρτη. Και ότι δεν φωλιάζει μόνο στην «Μπιλντ» (που οι Γερμανοί άρχισαν να την μποϊκοτάρουν, αγανακτισμένοι με τον χονδροειδή λαϊκισμό της) και τα ανάλογά της σε άλλες χώρες, αλλά και σε εφημερίδες, πρακτορεία ειδήσεων και κανάλια που διαθέτουν πολλούς τίτλους σοβαρότητας.

Τα περισσότερα δικά μας ηλεκτρονικά μέσα έχουν την τάση να αναπαράγουν άκριτα, σε τόνους δράματος, ό,τι δυσμενέστερο γράφεται ή λέγεται στο εξωτερικό για την Ελλάδα, ακόμα κι αν είναι προσβλητικά χλευαστικό ή εξόφθαλμα κατασκευασμένο. Και, αν δεν τις αγνοούν, υποβαθμίζουν αγρίως τις υπέρ των ελληνικών συμφερόντων φωνές, που ούτε λίγες είναι ούτε ασήμαντες. Επιπλέον αλέθουν στο ίδιο μιξεράκι την «Μπιλντ» και τη «Μοντ», την «Ντέιλι Τέλεγκραφ» και τον «Γκάρντιαν», παρουσιάζοντάς τα σαν εξίσου έγκυρα.

Και επειδή ο εισαγόμενος κιτρινισμός δεν αρκεί, παράγουν και τον δικό τους: δείχνουν π.χ. την εισβολή στο προαύλιο της Βουλής και επιμένουν να μιλάνε (και να γράφουν στην οθόνη) για «εισβολή στη Βουλή». Και να αναφέρονται σε «κουκουλοφόρους» εισβολείς. Βγάζοντας ψεύτες τα ίδια μας τα μάτια.


Πηγή : left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου