Το Περιστέρι Της Ανατροπής

Στόχος της ιστοσελίδας είναι να παρουσιάσει τα τοπικά (και όχι μόνο...) προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, την νεολαία στις Δυτικές συνοικίες και τις αντιστάσεις τους...Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Έκδοση που φωτίζει άγνωστες σελίδες της Ιστορίας του Κόμματος στην πόλη

Άγνωστες πλευρές από τη δράση της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ, που έδρασε στο Ανθρακωρυχείο του Περιστερίου Αττικής, φωτίζει η μπροσούρα που επιμελήθηκε η ΤΟ Περιστερίου στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος.

Η μπροσούρα εκδόθηκε και θα διακινείται στο πλαίσιο της πολιτικής - πολιτιστικής εκδήλωσης της Οργάνωσης, που εντάσσεται στις «100 εκδηλώσεις σε 100 πόλεις» για τα 100χρονα του ΚΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Ιούνη στις 8.00 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη».

Η ολιγοσέλιδη έκδοση καταπιάνεται με μια σχετικά άγνωστη πτυχή της Ιστορίας του εργατικού κινήματος και του Κόμματος για την εργατούπολη του Περιστερίου. Τα πρώτα λιγνιτωρυχεία ξεκίνησαν να λειτουργούν στην περιοχή της Ανθούπολης το 1933, σε κοίτασμα που ήταν πολύ αποδοτικό. Από την πρώτη μέρα διάνοιξης των στοών υπάρχει πλήθος αναφορών για θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και τραυματισμούς, ενώ λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας στην περιοχή συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες εργάτες και δεν άργησαν να έρθουν τα πρώτα αγωνιστικά σκιρτήματα.

Η μπροσούρα περιέχει ενδιαφέροντα στοιχεία από την οργάνωση της πάλης, στην οποία πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές στα χρόνια της Κατοχής, όταν τα «αφεντικά» του ορυχείου, οι φασίστες κατακτητές, έκαναν κουμάντο μέσω των ντόπιων συνεργατών τους. Το ξεδίπλωμα αυτής της δράσης δείχνει τη δύναμη της εργατικής τάξης και της πρωτοπορίας της, για οργάνωση της πάλης κάτω από όλες τις συνθήκες. Στις σελίδες της έκδοσης, ο αναγνώστης θα διαβάσει για τις μορφές πάλης που επιλέχθηκαν, όπως το σαμποτάζ που έκαναν οι εργάτες στην παραγωγή, για τις διεκδικήσεις τους απέναντι στην εργοδοσία, για τη δράση του ΕΑΜ μέσα στις στοές.

Επίσης, για το πώς έγινε κατορθωτό να περιφρουρηθούν οι πρωτοπόροι αγωνιστές, να αποφύγουν τη σύλληψη από τους ναζί. Ξεχωρίζει η αποτύπωση της βοήθειας των ανθρακωρύχων στον περιστεριώτικο λαό, παρέχοντάς του στα κρυφά κάρβουνο, αλλά και η συμβολή τους στην ΕΑΜική Αντίσταση, αφού τροφοδοτούσαν τον ΕΛΑΣ με εκρηκτικά που έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιούνταν στις στοές.

Στον επίλογο της έκδοσης της ΤΟ Περιστερίου, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Μελετώντας τις άγνωστες σελίδες της ιστορίας, των εργατών του ανθρακωρυχείου στο Περιστέρι, διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε για τους αγώνες που πρέπει να διεξαγάγει η εργατική τάξη σήμερα. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από τους αγώνες της εργατικής τάξης, του Κόμματός μας και με το ίδιο πείσμα οργανώνουμε την απάντηση σήμερα. Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Ο μόνος δρόμος για να ζήσουν καλύτερα οι εργάτες, ο εργαζόμενος λαός, είναι αυτός της ανυποχώρητης πάλης απέναντι στο σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης».
Πηγή : 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου