Το Περιστέρι Της Ανατροπής

Στόχος της ιστοσελίδας είναι να παρουσιάσει τα τοπικά (και όχι μόνο...) προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, την νεολαία στις Δυτικές συνοικίες και τις αντιστάσεις τους...Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

2 Φεβρουαρίου 1943 : Ο Θρίαμβος Του Κόκκινου Στρατού Στο Στάλινγκραντ

Μια από τις μεγαλύτερες μάχες της παγκόσμιας ιστορίας τελείωνε στις 2 Φεβρουαρίου 1943. Η Μάχη του Στάλινγκραντ έληγε μετά από εξήμισι μήνες -από τις 17 Ιουλίου 1942- με τη θριαμβευτική νίκη του Κόκκινου Στρατού επί των στρατευμάτων της ναζιστικής Γερμανίας και των ιταλών, ρουμάνων, ούγγρων κ.ά. συμμάχων της.

Επρόκειτο για μια νίκη με τεράστια σημασία, τόσο στρατηγική -καθώς ματαιωνόταν το χιτλερικό σχέδιο για πρόσβαση στις πετρελαιοφόρες περιοχές της Δυτικής Ασίας- όσο και συμβολική: Οι κομμουνιστές συνέτριβαν τους φασίστες στην πόλη που έφερε το όνομα του ηγέτη του Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν.

Η νίκη στο Στάλινγκραντ αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τον ναζισμό. Μετά από αυτή τη μάχη, οι ναζί έχαναν μέρα τη μέρα και μήνα τον μήνα έδαφος, μέχρις ότου πετάχτηκαν έξω από τη χώρα των σοβιέτ και τον Μάιο 1945 η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κυμάτιζε στην καρδιά του Βερολίνου.

Πηγή : ekdohi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου